BRF som valde bergvärme

Här kan du läsa om tre olika bostadsrättsföreningar. De är olika stora och har olika geografiska lägen. Gemensamt för dessa föreningar är att de alla sänkte sina kostnader för uppvärmning tack vare bergvärme.

Bostadshus
Att byta till bergvärme kan vara en av de bästa investeringarna din förening kan göra.

Saltsjöbaden - en av de största installationerna av bergvärmepump

Den största installationen av bergvärmepumpar i stor skala gjordes för bostadsrättsföreningen Ljuskärrsberget i Stockholm, en populär förening naturskönt belägen i Saltsjöbaden.

Nu får mer än 50 småhus och 500 bostadsrättslägenheter sin värme från 156 energibrunnar, som alla är mer än 200 meter djupa.

Värmen från de 156 borrhålen leds in i 13 olika pannrum som vart och ett är utrustat med två bergvärmepumpar och två stycken varmvattenberedare.

Totalt finns det 26 st varmvattenberedare och 26 st bergvärmepumpar på mellan 40 och 60 kW styck på plats.

I projektet beräknade man att besparingen årligen blir på 3,5 miljoner kilowattimmar, jämfört med den uppvärmning som fanns innan bergvärmen. Det ger Ljuskärrsberget en besparing på 5 miljoner kronor. Varje år. 

Ljuskärrsberget 2015      Fotografi: Holger Ellgaard


Bergvärme gjorde huset från 40-talet energieffektivt som ett nybygge

Föreningen Klubbåsen i Mälarhöjden fick genom olika åtgärder sitt 40-talshus att bli lika energieffektivt som ett nybygge. De räknar dessutom med att ha minskat kostnaderna för energiförbrukning med runt 180 000 kronor om året. Hur gjorde de då?

Tätning: En gammal skorsten som var kvar från tiden då huset värmdes upp med kokseldning stod och drog ner kalluft i hela huset vilket enkelt åtgärdades med tätning.

Fönster: De gamla fönstren drogs med kallras och behövde definitivt ses över. Istället för att byta ut gamla fönster satte föreningen in en extra ruta, vilket kostade dem en femtedel av vad det hade kostat att byta ut alla fönster.

Bergvärme: Förutom att se över fönstren så var den stora förändringen att föreningen bytte från fjärrvärme till bergvärme. Bergvärme är en miljövänlig och energisäker värmekälla som snart återbetalar sig. I samband med bytet så satte föreningen också in fläktar under elementen som förbättrade värmespridningen ytterligare.

Kontroll: Det installerades digitala termostater för en smidigare reglering av temperaturerna. Systemet är inställt att hålla 21 grader under dagtid och gå ner till 19 grader på natten. Om någon av de boende planerar att åka bort så kan de med en knapptryckning sänka temperaturen under tiden de är borta. Lika enkelt är det att slå på normalläget när de är hemma igen.

Vill du läsa mer vad Klubbåsen gjorde för att energieffektivisera sitt hus?

Läs artikeln här: Så kan din bostadsrättsförening spara tusenlappar – på att bli klimatsmart


BRF Garnisonen i Östersund valde bort fjärrvärme

De boende på Lägdevägen i Östersund såg kostnaderna för fjärrvärme öka mer och mer. Under en tioårsperiod hade priset gått upp med över 60 procent. Per Edström bor i ett av de 20 radhusen i bostadsrättsföreningen Garnisonen och sitter också i föreningens styrelse. När styrelsen räknade på kostnaderna för fjärrvärme insåg de att ett skifte till bergvärme skulle spara dem 30 procent av dagens kostnad. Genom att installera bergvärme via 11 energibrunnar kommer föreningen kunna spara ungefär 100 000 kronor per år genom att installera bergvärme.

”– Det är en stor investering att ta. För oss kostar det 1,9 miljoner kronor. Men det skulle ha behövts ett dubbelt så högt elpris och en ränta på 5 procent för att utgiften skulle bli lika stor som fjärrvärmen är i dag.” - Per Edström 

Kostnaderna för fjärrvärme stiger oftast snabbare än elpriset. Hur mycket en bostadsrättsförening kan spara beror på förutsättningarna. I en kalkyl måste man även räkna med att dagens förhållandevis låga elpriser inte varar mer än högst ett par år till. Räkna in att snittpriset blir ungefär det dubbla jämfört med idag. Eftersom energiförbrukningen med bergvärme sjunker till ca 1/4 jämfört med fjärrvärme så är besparingen ändå väldigt stor - även om elpriserna går upp. Innan din förening fattar beslut om bergvärme - se över er energiförbrukning.

Läs hela artikeln: Fjärrvärme inte längre självklart – bostadsrättsförening sparar på att borra efter bergvärme