Vanliga frågor inför köp av värmepump

Om du funderar på att köpa en värmepump har du säkert några frågor du vill ha svar på. Här i denna artikel kan du hitta svar på några av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp när det är dags att köpa värmepump. Vi går även igenom vad du kan tänka på vid offerter bergvärme.

Borde jag byta till en värmepump?

Det beror på. Detta är den vanligaste frågan och det enda riktiga svaret är att det beror på. Vad har du för förutsättningar just nu? Har du ett vattenburet värmesystem? Det finns flera energikällor att använda sig av. En av de mest populära är bergvärme men det finns även grundvattenvärme, sjövärme, luftvärme och jordvärme.

Om du har köpt en lite äldre villa så är sannolikheten hög att du använder direktverkande el för att värma huset. Det kanske är så att du använder en oljepanna eller elpanna? Då har du en hel del pengar att spara på att genomföra ett byte!

Vilken typ av värmepump ska jag köpa?

Det beror vilken energikälla du vill använda dig av. Ska du hämta värmeenergi från berggrunden så kommer du att behöva en bergvärmepump. Har du ett större energibehov för uppvärmningen av huset kommer du att behöva en starkare värmepump.

Vad kostar det att byta till bergvärme?

För att byta till just bergvärme måste du både köpa en värmepump, borra en energibrunn och sedan installera din bergvärmeanläggning. Själva borrningen är en kostnad som beror på hur djupt ned berggrunden är. Ju djupare, desto dyrare blir det. Om du har ett stort hus eller ett stort energibehov kommer du att behöva borra ännu djupare. Ibland kan det till och med vara nödvändigt att borra två energibrunnar. Kostnaden för borrningen, installeringen och själva bergvärmepumpen kan hamna på mellan 100 000 kronor och 200 000 kronor. Det stora intervallet beror på att det finns så många faktorer att ta hänsyn till.

Hur vet jag vad det kostar att byta för just mig?

Det vet du inte förrän du har hämtat in offerter bergvärme. Genom att fylla i olika värden för ditt hus, exempelvis hur stort det är, energiförbrukning per år och så vidare, kan de olika företagen ge dig en uppskattning på hur stor kostnaden blir. Du kan även be företagen skicka en besiktningsman som kollar igenom ditt hus, kontrollerar de olika uppgifterna och sätter ihop en mer precis offert med tillhörande kalkyl. Du kan alltid be om att få beräkningarna till kalkylen för att se hur de har räknat. Poängen med kalkylen är inte bara att se hur mycket bytet kommer att kosta i just ditt fall. Det är även för att visa hur mycket du kan spara på att byta till en värmepump.

Hur mycket kan jag spara på att byta?

Det är inte ovanligt att man drar ned sina driftkostnader för uppvärmningen av huset och varmvattnet med ungefär hälften men det beror på vad du har för typ av uppvärmningssystem innan bytet. Direktverkande el och andra metoder som drar mycket energi är de som kan spara mest. Värmepumpar drar nämligen mycket mindre energi för uppvärmningen. Be om offerter bergvärme så kan du snabbt och smidigt ta reda på vad det kan kosta och hur mycket du kan spara.